11-01-04

bericht van 10 januari door Sam

Dag beste kijkers, welkom bij het nieuws van 10 januari 2004

binnenland

Nieuwe spoorwegbruggen

In Gent zijn twee spoorbruggen over de R4 en de ringvaart geplaatst. Het werk was 24 uur vroeger klaar dan gepland. Volgens de NMBS zal de ring rond Gent al morgenmiddag kunnen worden opengesteld voor het verkeer. De twee bruggen komen over de ring rond Gent, de R4, én over de ringvaart. Ze zijn nodig voor de extra treinsporen tussen Brugge en Gent.Over de twee bestaande spoorlijnen rijden dagelijks ongeveer driehonderd treinen. Met de groei van het goederenverkeer van en naar de haven van Zeebrugge moet de capaciteit dringend worden uitgebreid, vindt de NMBS.De plaatsing van de twee bruggen verloopt veel vlotter dan verwacht. Vannacht is de eerste brug geplaatst en dat was pas gepland voor vanavond. De tweede brug zou vanavond klaar zijn.

Kuifje is 75 jaar

Precies 75 jaar geleden, op 10 januari 1929, startte Kuifje zijn eerste avontuur: bij de Sovjets. Driekwart eeuw later heeft de blonde held de halve aardbol veroverd. Van zijn belevenissen zijn miljoenen exemplaren verkocht, een unicum in de stripwereld. Hergé besteedde dan ook de grootste zorg aan zijn scenario’s en tekeningen. Die vormden trouwens de basis voor de school van de Klare Lijn. 2004 belooft een feestjaar met allures te worden. Een overzicht, met als klapper onze grote lezerswedstrijd!!! Misschien wordt het grootste evenement van dit Kuifje-jaar wel de verfilming door Steven Spielberg. En als het aan Fanny Rodwell (de weduwe van Hergé) ligt, dan mag alvast Tom Hanks de rol van kapitein Haddock spelen. Maar of die film er komt, is nog verre van zeker.

Dewael wil geen hoofddoeken

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) zei gisteren in een vrije tribune in De Morgen dat vertegenwoordigers van de overheid geen sluiers, keppeltjes of opvallende kruisbeelden mogen dragen. Die redenering trekt hij door naar leerlingen in een openbare school. Dewael voert aan dat het verplichten van jonge meisjes om een sluier te dragen steeds "een vorm van onderdrukking" is. Wanneer vrouwen vrijwillig het recht opeisen om gesluierd door het leven te gaan, is dat een andere zaak. Dewael stelt die vrijheid echter in vraag. Daarvoor haalt hij getuigenissen aan van vrouwen die het slachtoffer werden van mannelijk geweld "omdat ze zich niet plooiden naar de traditionele gedragsnormen".

buitenland

Een meisje van 6 is zwaar gewond aan haar benen

Een Afghaans meisje dat in Kaboel door een Belgisch pantservoertuig werd aangereden, wordt verzorgd in het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek. Het zesjarige kind is nog steeds in levensgevaar. Het meisje werd woensdag aangereden toen ze op het laatste moment nog probeerde over te steken. Ze werd eerst verzorgd door een Belgisch medisch team in Kaboel, maar daar ontbrak de nodige medische infrastructuur. De benen van het meisje zijn op zes verschillende plaatsen gebroken. Artsen proberen haar te redden met spiertransplantaties. Na de operaties zal nog een lange revalidatie volgen.

 

 

Schip met Albanese vluchtelingen zinkt bij Italië

In de Adriatische zee is een rubberboot met Albanese vluchtelingen gezonken. Daarbij zijn zeker 21 mensen omgekomen. Bij de slachtoffers zouden twee baby's zijn. Elf van de opvarenden zijn gered door Italiaanse en Albanese reddingsdiensten. De rubberboot had minstens 30 illegalen aan boord. Vannacht raakte de boot in moeilijkheden en kapseisde. De Griekse en de Albanese kustwacht hadden wel een noodsignaal opgevangen, maar konden het bootje niet bereiken door het zware weer op zee.

Tot nog tot zijn volgens de Navo 21 slachtoffers gevallen. Maar de reddingsdiensten vrezen dat het dodental nog kan oplopen. Ze hebben het schip immers nog niet kunnen onderzoeken. Meteen na het ongeluk zijn vier hoge Albanese politie-officieren aangehouden. Zij worden ervan verdacht de overtocht te hebben georganiseerd. Voor een ticket naar Italië zouden ze bijna 2.000 euro hebben gerekend.

 

Sport

Wie wint de zesde Victor?

Wie wint de zesde Victor en wordt uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2003? Zondagavond weten we het. Nadat uw stem heeft beslist. U krijgt, via televoting , immers opnieuw het laatste woord bij de toekenning van de meest prestigieuze en meest democratische van alle Belgische onderscheidingen. De andere prijzen en trofeeën waren het voorgerecht, nu komt de hoofdschotel eraan. De spanning is andermaal gegarandeerd, laat uw stem dus zeker horen!!! De genomineerden zijn: Rutger Beke, Kim Clijsters, Stefan Everts, Sebastien Godefroid, Justine Henin, Vincent Kompany, Wilfried Meert, Filip Meirhaeghe, Muriel Sarkany, Joël Smets, Wesley Sonck, Mark Uytterhoeven, Peter Van Petegem, Ann Wauters, Bart Wellens.14:14 Gepost door juniornalist | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Opgepast... als je zaken kopieert uit andere kranten (wat niet mag!) want dan denken lezers bij volgende zin "Een overzicht, met als klapper onze grote lezerswedstrijd" dat wij straks een lezerswedstrijd houden op deze website.
Ik denk dat je goed geluisterd hebt naar het radionieuws, want alle hoofdpunten komen in jouw verslag terug.
Net gewerkt, geen spelfouten, maar volgende keer zelf je teksten schrijven.

Gepost door: Patrick K | 11-01-04

+ en - puntje kleintjes getypt maar anders SUPER goed gedaan

Gepost door: Delf | 12-01-04

zomaar ik heb je nieuwsbericht niet gelezen maar het ziet er goed uit.
alleen vind ik dat het lettertype wat te klein in is en ik zie dat je sommige dingen heb gekopieert.

Gepost door: luna | 12-01-04

De commentaren zijn gesloten.