09-03-04

Nieuwsbericht van donderdag 19 februari 2004 door reinhilde D. en Shauna C.

Binnenlandsnieuws

 

 1. 60 ontslagen bij Akzo Nobel
   Bij het bedtijf Verfbedrijf Akzo Nobel Coatings sluit de komende maanden een deel van haar vestiging in Vilvoorde. 60 werknemers verliezen daardoor hun job. De afdelingen zijn niet rendabel en een deel van de productie verhuist naar andere vestigingen. Het personeel heeft donderdag het werk neergelegd om tegen de ontslagen te protesteren. De staking duurt zeker nog tot vrijdag.

 

 1. 2.Sociaal akkoord bij NMBS
  De NMBS is tevreden met het sociaal voorakkoord dat de directie donderdagmorgen sloot met de vakbonden. Na 8 maanden onderhandelen zijn ze het eens geraakt over de knelpunten bij het spoor. Tegen eind volgend jaar vallen er geen ontslagen maar wie weg wil op 55 of 57 zal dat dus vrijwillig kunnen. Op die manier zullen 3.000 jobs verdwijnen, zegt de NMBS. Vakbonden en directie raakten het ook eens over de problemen bij de goederenafdeling van de NMBS. Omdat de concurrentie daar toeneemt, zullen de werknemers zich flexibeler moeten opstellen, zegt de NMBS. In 2006 zal de NMBS de balans opmaken van deze krachtlijnen. Dan zal de directie beslissen of ze nog meer gaat saneren.

 

 1. Vroegere evaluatie politietop
  Minister van Binnenlandse zaken Patrick Dewael gaat de top van de federale politie vroeger evalueren dan gepland. Dat heeft hij donderdagnamiddag gezegd in de kamer. De laatste tijd was er heel wat kritiek gekomen op de top van de federale politie. Zo zou die te bureaucratisch werken. Dewael gaat de politietop nu al laten evalueren om alle onduidelijkheden weg te werken. Normaal is die evaluatie er pas na 5 jaar.

Buitenlandsnieuws

 

 1. Irak: verkiezing niet vervroegd
  De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Koffi Anan wil niet dat de verkiezingen in Irak vervroegd worden. Voor 30 juni kan er niet gestemd worden, zegt hij. Tegen dan moet de coalitie wel klaar zijn om de macht over te dragen aan de Irakezen

 

 1. Democraten populairder dan Bush
  In de Verenigde Staten zijn de Democratische senatoren John Kerry en John Edwards populairder dan president Bush van de Republikeinse partij. Dat blijkt donderdag uit een opiniepeiling. Mochten er nu verkiezingen zijn, dan zou Bush het onderspit delven. De campagneleider van Bush is niet verrast. Hij zegt dat de Democratische voorverkiezingen veel aandacht krijgen en dat de democraten veel geld uitgeven om de president aan te vallen.

 

 1. Olieakkoord tussen Japan en Iran
  Iran en Japan hebben een akkoord ondertekend over een belangrijk olieproject. Het gaat om een contract van 2,8 miljard dollar. De 2 landen gaan samen een olieveld uitbaten in het zuidwesten van Iran. De Amerikaanse overheid is teleurgesteld dat Japan gaat samenwerken met Iran. De Verenigde Staten hebben nog altijd een economisch embargo tegen het land.

 

Sportnieuws

 

 1. Henin geeft forfait in Antwerpen

 

Justine Henin-Hardenne liet donderdag weten dat ze zich terugtrekt uit de Diamond Games. De Waalse heeft last aan de luchtwegen. Dat is een zoveelste tegenslag voor de organisatoren van het WTA-tornooi van Antwerpen. Henin, die donderdagavond haar eerste partij zou spelen, wordt op de tabel vervangen door de Francaise Stephanie Foretz.

08:48 Gepost door juniornalist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.